Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Matcha to tradycyjna zielona, japońska herbata, która posiada wyjątkowy smak i aromat. Matcha bogata jest w antyoksydanty i polecana jest dla osób odchudzających się.
Matcha to japońska, sproszkowana zielona herbata. Produkowana jest z liści krzewów, które osłania się przed słońcem. Taki sposób uprawy powoduje, że herbata jest bardziej aromatyczna i nabiera słodkiego smaku. Matcha dotarła do Japonii z Chin, dzięki buddyjskim mnichom i jest używana w tradycyjnej ceremonii herbacianej od XII wieku. Można z niej przygotowywać napar, ale również dodawać do deserów, smoothie, ciast oraz jako składnik lodów. Matcha nie zakwasza organizmu i jest znana z alkalizujących właściwości. Posiada wysokie właściwości przeciwutleniające dzięki temu spowalnia procesy starzenia się.
CIEKAWOSTKI
Z Matcha można przygotować Latte, które można spożywać jako zamiennik kawy. Przepis: szklanka ciepłego napoju orkiszowo-migdałowego (możecie użyć waszego ulubionego mleka roślinnego), 2 łyżki syropu klonowego (lub inny zamiennik cukru waszego wyboru), płaska łyżka herbaty matcha. Do wymieszania składników możecie użyć miksera, blendera, ręcznego spieniacza do mleka lub tradycyjnej japońskiej miotełki do spieniania ceremonialnej herbaty.
Sposób użycia:
3 g (płaska łyżeczka) wsypać do szklanki. Zalać przegotowaną wodą (150-200 ml) o temperaturze 70-85°C. Mieszać energicznie aż do rozpuszczenia proszku i wytworzenia pianki.
Herbatę matcha można dodać również do smoothie i deserów.
Składniki:
100% mielona zielona herbata matcha.
Przechowywanie:
W suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.