Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Owoce areroli to bogate źródło naturalnej witaminy C. Acerola zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców – ponad 30 razy więcej niż cytryny. W przeciwieństwi do witaminy C sysntetycznej zawiera także bioflawonoidy roślinne ułatwiające wchłanianie.
Acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), to gatunek wiecznie zielonego krzewu, który pochodzi z Ameryki Środkowej. Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej tego egzotycznego regionu ze względu na właściwości lecznicze małych, kwaskowatych owoców. Dawniej były one stosowane – zarówno u dzieci, jak i dorosłych – w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz w dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne. Obecnie owoce aceroli są najbardziej znane z tego, że stanowią skarbnicę witaminy C. Oprócz niej owoce aceroli zawierają jeszcze dwa inne cenne przeciwutleniacze – karotenoidy i antocyjany.
Witamina C wspomaga odporność organizmu. Jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia – zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest również jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów. Jeśli zmagasz się z objawami niedoboru witaminy C, takimi jak osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, bóle mięśni i stawów, sięgnij po acerolę, by szybko wyrównać jej poziom w organizmie.