Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Koper włoski, znany również jako fenkuł, był stosowany w medycynie ludowej już od setek lat. Dziś znamy głównie jego zastosowanie kulinarne, jednak warto przypomnieć o jego działaniu leczniczym, gdyż może to pozwolić na uniknięcie przyjmowania nadmiaru leków przeciwbólowych na różne dolegliwości.
Właściwości prozdrowotne:
pomocny w infekcjach dróg oddechowych: zwiększa
objętość wydzieliny oskrzelowej za to zmniejsza jej gęstość, co znacznie ułatwia odkrztuszanie i umożliwia szybszy powrót do zdrowia
działa przeciwgorączkowo i napotnie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w walce z przeziębieniami
zmniejsza napięcie mięśni brzucha – pomaga w problemach z wzdęciami i skurczowymi bólami brzucha
reguluje pracę jelit – wspomoże walkę z zaparciami
Składniki: cały, wysuszony owoc kopru włoskiego (Foeniculi fructus) – 100%
Sposób użycia: Spożywać w postaci naparu: 1 łyżeczkę owocu kopru rozdrobnić bezpośrednio przed użyciem (np. w młynku) i zalać 1 szklanką wrzącej wody (250 ml). Naparzać pod przykryciem 10-15 min. Przecedzić. Pić ciepły, świeży napar. W przypadku zbyt intensywnego aromatu naparu do jego przygotowania można użyć nierozdrobnionego owocu kopru.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, chronić od światła.