Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
W Polsce lebiodka występuje zarówno na stanowiskach naturalnych jak i jest celowo uprawiana jako roślina zielarska oraz ozdobna. Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne może być wykorzystywana w przemyśle gastronomicznym jako naturalna ochrona żywności oraz w przemyśle farmaceutycznym ze względu na liczne korzystne oddziaływania na nasze zdrowie.
Działanie prozdrowotne
działanie odkażające
wykazuje działanie wykrztuśne, dzięki czemu sprawdzi się w infekcjach górnych dróg oddechowych
działa żółciopędnie
wspomaga trawienie
działa jak antyoksydant
stosowany do płukania jamy ustnej i inhalacji
Składniki: suszone ziele lebiodki (Origani vulgaris herba) – 100
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, chronić od światła.
1 czubatą łyżeczkę ziela lebiodki (1g) zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 10 min. wypić jeszcze ciepły napar. Pić 2 razy dziennie w ten sposób przygotowany napar. 2 g ziela lebiodki (2 czubate łyżeczki od herbaty) stanowią dzienną porcję do spożycia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.