Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Kakao uzyskuje się z owoców kakaowca pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Większość związków w nim zawartych jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. Z tego względu surowe kakao, które nie jest poddane działaniu obróbki termicznej, zachowuje swoje prozdrowotne wartości: zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino czy zielona herbata, a także jest dobrym źródłem: magnezu, żelaza, cynku, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika.
Kakao jest także bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia).
Jednocześnie dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kofeina oraz anandamid kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój.
Zawartość związku fenyletyloaminy (PEA) w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia.
Na spożyciu kakao mogą skorzystać także osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, gdyż związki w nim zawarte zmniejszają insulinooporność.
Kakao świetnie nadaje się jako dodatek do musów lub koktajli owocowych, wypieków oraz deserów. Nie powinno się poddawać go obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w nim związki prozdrowotne.
Przybliżone wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna:1471kJ / 353kcal
Tłuszcz:11,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:6,83g
Węglowodany:19,52g
w tym cukry:2,45g
Błonnik:32,48g
Białko:27,8g
Sól:0,1g
Witaminy i minerały:
Potas:1524mg
Żelazo:13,9mg
Magnez:499mg
Fosfor:734mg
Wapń:128mg
Cynk:6,8mg
Miedź:3,8mg
Mangan:3,8mg
Selen:14,3μg
Zastosowania i dawkowanie: Jako dodatek do musów lub koktajli owocowych, wypieków oraz deserów.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia : Peru