Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
z cukru brzozowego alternatywa dla cukru buraczanego ekonomiczne opakowanieKsylitol marki Santini jest oryginalnym i certyfikowanym produktem importowanym z Finlandii. To cukier z brzozy, stanowiący doskonałą alternatywę dla standardowego białego cukru. Może być podawany dzieciom, które ukończyły 3 rok życia. Uwaga! Cukier brzozowy nadaje się do spożycia wyłącznie przez ludzi. Nie wolno podawać go zwierzętom, gdyż nie wytwarzają one enzymu odpowiedzialnego za trawienie ksylitolu.
-posiada 40% mniejszą kaloryczność niż cukier
-1 gram to 2,4 kalorii
-indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8
-obniża pH w jamie ustnej
-ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie
Ksylitol jest alkoholem polihydroksylowym, czyli cukrowym, pochodną ksylozy. Ksylitol, który wyglądem przypomina cukier oraz posiada nawet podobną słodkość różni się od niego szczególnie zawartością kalorii. Jego kaloryczność jest znacznie mniejsza, nawet do 40%. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania tradycyjna sacharoza to IG 70, a glukoza to aż IG 100. Dzięki temu ksylitol nie podnosi nam tak znacznie poziomu cukru we krwi jak tradycyjny cukier. Dlatego dobrze sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast. Jego struktura wpływa na pobudzanie receptorów odpowiadającym za słodki smak na języku.
Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy najczęściej jest on produkowany z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania. Brzozowy wytwarzany jest poprzez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy wytwarzany jest poprzez hydrolizę biomasy.
W żywności ksylitol znajduje się najczęściej w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.
Obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. Podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie wytwarzają się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ również na obniżenie pH jamy ustnej oraz zwiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa również na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt dużym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną ilość w ciągu dnia.
CIEKAWOSTKI
W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.
Nasz organizm jest w stanie wytwarzać ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych podczas trawienia.
Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak tradycyjnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.
SKŁADNIKI
100 % ksylitol.