Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Porost islandzki działa wzmacniająco, odżywczo, osłaniająco i powlekająco na drogi oddechowe i pokarmowe, a także zwiększa apetyt, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwwymiotnie i hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Odwar z porostu islandzkiego długo gotowany działa powlekająco, a krótko – stymulująco.
Porost islandzki stosuje się w nieżytach dróg oddechowych, oskrzeli, gardła, jamy ustnej i płuc, w ciężkim kaszlu, w gruźlicy, w nadmiernych potach. Ponadto stosuje się go w nieżycie żołądka, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu wrzodziejącym jelita grubego, w niedokwaśności, w skłonności do wymiotów, a także w przypadku braku mleka u matek karmiących.
Napar z porostu islandzkiego stosuje się w kosmetologii, gdyż posiada m.in. właściwości oczyszczające, nawilżające, antyseptyczne, przeciwłuszczycowe (Antipsoriatica) i przeciwtrądzikowe (Antiacentica). Może być również wykorzystany do leczenia zniszczonych włosów (płukanki). Napar z porostu stosuje się w podrażnieniu i w przemęczeniu oczu, w zapaleniu spojówek i powiek, w nadmiernym łzawieniu i cieni pod oczami.
Zalecany sposób parzenia
2 łyżki plechy zalać szklanką wody, zaparzać 30 minut pod przykryciem. Przecedzić.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem.
Składniki:
100% porost islandzki.