Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Kwiat lawendy (francuska lawenda z Prowansji) – zioło cenione ze względu na swój charakterystyczny zapach. Małe, aromatyczne, o fioletowej barwie kwiaty lawendy zawierają ok. 1,5% olejku eterycznego, dodatkowo garbniki, kwasy fenolowe, fitosterole, antocyjany, kumaryny, flawonoidy… Lawenda ceniona jest za swoje właściwości uspokajające, polecana również przy dolegliwościach jelitowo-żołądkowych, jak i napięciu przedmiesiączkowym. Znana jest zarówno w ziołolecznictwie (jako napar), jak i kuchni (jako przyprawa – np. składnik ziół prowansalskich).
Zastosowanie:
W kuchni: przyprawa (najlepsza w towarzystwie rozmarynu, szałwii, tymianku, oregano i kopru) do dań mięsnych i potraw śródziemnomorskich, dań z grilla – używaj jej z umiarem, gdyż zbyt duża ilość zdominuje smak,
do wypieków, napojów i deserów, do aromatyzowania cukru.
W ziołolecznictwie: do przygotowania uspokajającego naparu.
Pielęgnacja ciała: do kąpieli odprężającej, napar z lawendy jako tonik łagodzący i przyśpieszający gojenie się ran.
Aromaterapia: do wypełnienia woreczków zapachowych umieszczanych np. w szafach, łóżku.
Właściwości:
Działa uspokajająco, stosowana przy bezsenności, napięciu przedmiesiączkowym, zmniejsza napięcie i stres,
Pomaga w leczeniu zaburzeń trawiennych, skurczy jelit i żołądka, przy wzdęciach,
Łagodzi zaburzenia nerwowe w okresie przekwitania,
Wspomaga leczenie padaczki,
Leczy choroby skóry bakteryjne i łojotokowe,
Lawenda zwiększa laktację,
Łagodzi infekcje układu oddechowego, pokarmowego i wydalniczego, ponadto zakażenia skóry
Dodatkowo odświeża powietrze