Knorr

Knorr to marka produktów żywnościowych należąca do międzynarodowej korporacji Unilever

Produkty marki Knorr pojawiły się w Polsce już w 1932 roku, kiedy to Knorr kupił fabrykę w Poznaniu.

Produkowano w niej koncentraty, płatki owsiane i przyprawy. Nasze babcie pamiętają zapewne zasmażkę Knorra Mondamin – sztandarowy produkt z tamtych czasów. W 1939 roku wielkość produkcji w fabryce osiągnęła 1000 ton w skali roku. Działania wojenne spowodowały zniszczenia około 35% zabudowy fabryki a późniejsza nacjonalizacja zakładów produkcyjnych spowodowała, że Knorr nie mógł sprzedawać swoich produktów na rynku polskim. Zupy, sosy i przyprawy Knorr wróciły do polskich sklepów – a Knorr do Poznania – wraz z otwarciem polskiego rynku w 1992 roku.

Doświadczenie i wiedza pracowników fabryki miały istotny wpływ na decyzję o ulokowaniu na terenie zakładów nowego wydziału produkcji zup w kartonach i opakowań foliowych. Zupy z Poznania trafiają więc na stoły milionów konsumentów w całej Europie.

W lutym 2009 roku na terenie zakładów zostało otwarte regionalne centrum rozwojowe płynnych produktów żywnościowych. Opracowywane są w nim receptury, procesy produkcyjne oraz opakowania dla zup, sosów i ketchupów, sprzedawanych na całym świecie pod markami Knorr i Hellamnn’s.

Celem marki Knorr jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów. Zawsze staramy się, aby trafiały one w polskie gusta i smaki. Wiemy, że tak się dzieje chociażby z corocznych już nagród w konkursie „Produkt Roku”. Marka Knorr od 4 lat zdobywa tę nagrodę w różnych kategoriach. W roku 2011 produkty marki Knorr wygrały w kategorii buliony, sosy sałatkowe, sosy w torebkach, zupy do gotowania w torebkach oraz zupy Instant.

Knorr
POPULARNOŚĆ | NAZWA | CENA