W BioOlja rozumiemy, że utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia, to coś więcej niż tylko prawidłowe odżywianie i ćwiczenia. Piękny wygląd, zdrowa skóra i dobre samopoczucie, to cele, które pomożemy Ci osiągnąć dzięki naszym naturalnym i ekologicznym produktom. Hobby, pasja ale i profesjonalizm. Nasz zespół stanowi jedną rodzinę, która dąży do pozyskiwania (...)
Bio Olja BIO Olej awokado -100% zimnotłoczony, nierafinowany, bez konserwantów
Awokado to drzewo o wysokości 4-20 m, o pniu około 60 cm szerokości. Kora jest stosunkowo cienka, gładka i ma szary kolor. Drzewo ma zielone liście przez cały rok i żółte kwiaty o szerokości od 5 do 8 mm. Owoc o skórce ciemnozielonej do brązowoczerwonej i miękkim maślanym miąższu, ma wielkość pięści, jest owalny do gruszkowego i osiąga do 18 cm długości, Nasiona są okrągłe, stożkowe i stanowią od 8 do 12% masy owoców. Biorąc pod uwagę wysoką zawartość oleju w owocach, od czasów Azteków awokado znane jest również jako masło roślinne lub gruszka maślana.
Pozyskiwanie oleju
Proces uzyskiwania oleju z dojrzałych owoców awokado to ekstrakcja mechaniczna, podobna do ekstrakcji oliwy z oliwek, z dodatkowym etapem usuwania skóry i pestek (nasion). Następnie miąższ mieli się na pastę i podgrzewa przez 4060 minut w temperaturze 4550 C. Jest to wyższa temperatura niż stosowana do ekstrakcji oliwy z oliwek, ale nadal uważa się ją za ekstrakcję tłoczoną na zimno w przypadku oleju z awokado. Nieco wyższa temperatura wspomaga ekstrakcję oleju z komórek zawierających olej i nie wpływa na jego jakość. Fazy oleju i wody są oddzielane od pulpy za pomocą szybkiej wirówki dekantacyjnej, a następnie olej jest oddzielany od wody w końcowych wirówkach polerujących. Miąższ z dekantującej wirówki i odpadowa skóra, nasiona są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt.
Zawartość kwasów tłuszczowych
Profil kwasów tłuszczowych jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, ponieważ ma bardzo wysoką zawartość kwasu oleinowego. Typowy olej z awokado zawiera 76% jednonienasyconych kwasów (kwasy oleinowy i oleopalmitynowy), 12% wielonienasyconych (kwasy linolowy i linolenowy) i 12% nasyconych (kwasy palmitynowy i stearynowy). Głównym przeciwutleniaczem w oleju jest alfa-tokoferol, który występuje w ilości 70-190 mg / kg oleju.
Właściwości oleju
Podsumowując – w jaki sposób Twoja skóra skorzysta z olejku z awokado?
Olej z awokado idealnie nadaje się do cery suchej, pękającej, dojrzałej a także z atopowym zapaleniem skóry.
100% PERSEA GRATISSMA OIL