Pierwszy raz na Wizaż24.pl?
Zarejestruj się.
Nie pamiętasz hasła?
Na podany wyżej adres email wyślemy nowe utworzone losowo hasło. Po zalogowaniu proszę ustwić nowe hasło.
OKAZJE
Ostropest plamisty jest zielną rośliną jednoroczną należącą do rodziny złożonych. W Polsce uprawiana jest do celów leczniczych. Surowcem leczniczym są dojrzałe owoce. Głównymi substancjami czynnymi są flawonolignany, których kompleks nazywamy silimaryną (w jej skład wchodzą sylibina A i B, sylichrystyna i sylidionina) oraz flawonoidy.
Skład:
nasiono ostropestu plamistego
Nasiono ostropestu, a właściwie sylimaryna w nim zawarta działa przede wszystkim odtruwająco i ochraniająco na miąższ wątroby.
Zażywanie nasion ostropestu jest wskazane przy:
stanach rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi takimi jak: długotrwałe kuracje antybiotykowe, nadużywanie alkoholu, chemioterapia, zatrucie grzybami,
zaburzeniach czynności wątroby na skutek złej diety oraz na tle cukrzycowym,
ochronie wątroby u osób z chorobą alkoholową i przechodzących leczenie odwykowe,
chemioterapii, zmieniając uszkodzenia wątroby, wspomagając rekonwalescencję oraz przyśpieszając usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie,
marskości wątroby, zwyrodnieniu tłuszczowym wątroby,
niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach i odbijaniu.
Ostropest chroni miąższ wątroby i nerek przed niszczącym działaniem trucizn.
Sposób użycia:
Mielona nasiona ostropestu plamistego można dodawać do sałatek, musli lub spożywać 1/2 łyżeczki dziennie popijając herbatą.